dijous, 4 de maig del 2017

Mark De-Lisser & Moments a Cor: el poder transformador del gospel

Quan sortires de l’escenari, te n’adonares, de cop, que el temps havia volat. Un cap de setmana brillant i emocionant finalitzava en aquell moment i ja el començaves a enyorar.

Emoció després del concert, amb Mark De-Lisser
Tanmateix, alguna cosa havia canviat en el teu interior. Notaves torbació en el teu ànim i recordares les reflexions de Mark De-Lisser envers el poder de les cançons sobre les persones; la responsabilitat, com a cantants i transmissors dels missatges que porten els temes i la capacitat transformadora de la música.

El taller de gospel amb Mark De-Lisser i les corals de Moments a Cor

Ell us explicava el significat de cadascuna de les cançons i us convidava a reflexionar-hi. Com pot influir un tema en el públic si no sabem o no entenem el seu significat, el missatge que hi aporta, en definitiva?

Companyonia, amistat i amor a la música: l'essència del cor


Ho va presagiar el mateix dia de l’actuació: sereu transformats i ben segur que algunes persones seran tocades pels missatges de les cançons.


Llavors vas travessar la porta que comunicava amb el vestíbul del teatre i trobares bona part de les companyes que saludaven i conversaven vivament amb el públic.


D’entre la multitud, vas cercar la teva família, mentre encara sonaven dins el teu cap els primers acords d’Stand by me, i aquella estrofa tan potent:
No tindré por, no tindré por...
Si el cel que veiem
s'ensorrés i caigués,
i la muntanya s'esfondrés sobre el mar
no ploraré, no ploraré,
no, no vessaré ni una llàgrima
si et quedes amb mi.


Aleshores van aparèixer i us vau abraçar. La teva filla, visiblement emocionada, et felicità i  mirà de reüll en Mark, amb una admiració sincera. Vas sentir l’estaló que la família representa per a tu, i et vas convèncer que encara que la nit ho enfosqueixi tot i les muntanyes s’esfondrin, si romaneu junts, el sol tornarà a sortir, un dia més. Perquè sempre hi ha algú que estarà amb tu.


Les emocions viscudes, la tensió de l’intens aprenentatge durant el cap de setmana i ara, el concert, deixaven pas, poc a poc, a un profund cansament.
Notícia al diari Menorca, 2/5/2017
Llavors et vingué a la memòria la il·lusió del començament, el divendres capvespre; l’emoció de veure’l, tan ben plantat —fins i tot més que a les fotos—, el primer escalfament, físic i de veu, tan original, com tot el que provenia d’ell, la forma d’ensenyar els temes, d’interpretar-los, d’emocionar-vos...


Aquell primer dia ja us parlà de la importància de la confiança, de la necessitat de rompre les cadenes que ens tenen fermats a la por i no ens deixen ser lliures, ser nosaltres:
Tu vas rompre les cadenes i ara puc aixecar les meves mans per alabar-te (Shackles).


I vas aprendre a confiar. Vas donar-li l’esquena a la por i, quan et vas entémer, ja cantaves davant de tothom, acompanyada d’unes poques companyes, el tema més sentit i que més t’ha arribat al cor, Steal away.

Amb Elsa Perches
Tot va fluir, va ser fàcil i fantàstic, gràcies a la gran professionalitat d’aquest mestre i a la seva personalitat, propera i amorosa. Gràcies, Mark!


I com sempre, la presència de la directora, Elsa Perches, va ser l’altra clau de l’èxit, perquè sense la llavor que hi va plantar anys enrere, l’abonament que va aportant en aquest cor any rere any, i la seva aposta per l’excel·lència, res d’açò hauria estat possible. Gràcies, Elsa!


Vau treballar de valent, vau cantar, vau sentir el gospel, us vau emocionar i ho vau transmetre a un públic entregat i entusiasmat. Gràcies, públic!


I tot va succeir en un instant... Ara resta el record preciós de tot plegat.

Els nostres guies: Elsa i Mark
Mark De-Lisser és director de diverses corals al Regne Unit, d’entre les quals la més destacada és l’ACM Gospel Choir; també és arranjador de temes musicals i coach de veu. Ha impartit nombrosos tallers a cors d’arreu i aquesta és la primera vegada que ho fa al nostre país.
El taller de gospel es va fer entre els dies 28 i 30 d’abril. El concert de Mark De-Lisser i Moments a Cor va tenir lloc a l’Orfeó Maonès, el 30 d’abril de 2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada