divendres, 7 de desembre del 2018

Bon dia, Salero

Surts de bon matí amb bicicleta, quan el sol despunta. La cambrera de pis ja és al cap de cantó esperant les companyes amb qui comparteix cotxo. Els homes grans del barri prenen el cafè xerrant animadament al bar de sa Rovellada.

Carril bici de la carretera de Sant Lluís: el millor

Carril bici de la carretera des Castell: el pìtjor, per estret i compartit amb els vianants

Carril bici de la carretera des Castell: el més perillós, per aquesta xapussa

Carril bici de la carretera de Sant Climent: per a quan la continuació?

Des de fa anys, durant la primavera i l’estiu, cada dia et creues amb un senyor gran que torna de caminar. Amb el rostre encès i un somriure d’orella a orella, sempre et saluda de la mateixa manera: “Bon dia, Salero”, i tu, que només el coneixes d’aquests encontres fugaços, li tornes la salutació, encantada.
A l’avinguda, la senyora M. passeja el ca, que és com la seva ombra i l’acompanya arreu; mentre tant, el senyor S., amb més de noranta anys, comença la caminada matinal a bon ritme. Alguns al·lots es dirigeixen, endormiscats, a l’estació d’autobusos per anar a l’institut. A ca na Maruja, trobes les parroquianes que berenen a la terrassa, en un ritual diari i inamovible.
Llavors penses que quan vas en cotxo, t’estàs perdent tot açò i, a més, has de patir l’estrès de l’hora punta.

Carril bici de s'Esplanada en molt mal estat. A més, dona mala imatge del centre de la ciutat

Carril bici de s'Espalana: per què no s'arranja?

El carril bici segueix per s’Esplanada. Malmès pel pas del temps i la manca de manteniment, encara no l’han arranjat, des que fa mesos li ho vas demanar a la batlessa. L’Administració hauria d’aclarir els temes amb més celeritat i impedir que s’eternitzin.
El bocí de carril de l’avinguda Clavé es troba en millor estat, però no hi fa llarg. És habitual que et trobis vianants despistats per enmig (sembla mentida, després de tants d’anys) i més estudiants que pugen als instituts a peu.

Carril bici de l'Avda. Clavé: fa anys que està així

Carril bici de l'Avda. Clavé: té 11 anys i no se'n fa manteniment. A la vista està

En arribar a Santiago, allò és campi qui pugui: s’ha acabat el carril bici i vas per la calçada perquè no és permès d’anar damunt la vorera ni travessar pel pas de zebra, amb els cotxos que et passen a tocar.

Carril bici de l'Avda. Clavé: nou i polit. Per a quan la connexió amb el primer tram?

T’has adonat que cada any que passa sou més persones que us desplaçau en bici o a peu, practicau exercici, no contaminau i compartiu espais sense vehicles que, en definitiva, són espais de convivència ciutadana.

Finalització del carril bici de la carretera des Castell:
per a quan la continuació amb la Ronda de Maó?

Tanmateix, no hi veus un retorn per part de l’Ajuntament: el manteniment en la majoria dels carrils bici és inexistent, se’n fan pocs de nous i no existeix una planificació clara al respecte. Les rondes encara no en disposen, amb el perill que açò implica. Per què no se’n pinta un damunt d’una de les voreres i es delimita amb tortugues? Li ho vas demanar a la batlessa i també per què Maó ja no és la ciutat polida d’antany.

Ronda de Maó: què n'hem de fer de voreres tan amples sense carrils bici?

A Maó encara hi manquen aparca bicis. Els del Lidl són més polits (l'estètica també compta)

I al final penses que ha passat una altra legislatura i la mobilitat, que és un assumpte cabdal en una ciutat, a Maó segueix relegat a un paper secundari.

Publicat al Menorca el 20/11/2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada