diumenge, 29 de novembre del 2015

Decorat amb cases buides

Fa tres anys vaig fer bustiada pel centre de Maó. Estàvem constituint l’Associació de Veïns del Centre Històric de Maó i les persones involucrades repartíem les convocatòries de les assemblees que organitzàvem, casa per casa.


El que més ens va sorprendre va ser la quantitat d’immobles deshabitats que hi vam trobar: edificis amb portals bruts, marqueteria despintada, façanes escrostonades, bústies o davall de les portes a vessar de papers, alguns amb el cartell “per vendre”.




Afortunadament, encara hi ha particulars que, amb l’esforç i inversió, van reformant cases antigues que estaven bastant envellides, algunes sense habitar.

Al carrer Isabel II trobam edificis magníficament rehabilitats, com la Casa Albertí

Un altre exemple és el casat de la Fundació Reynolds

A dins del mateix, es conserva un bocí de l'antiga muralla i el Portal de S. Cristòfol, completament restaurats

A pocs metres de les anteriors, una casa a la venda, la imatge de la desolació en ple centre històric de la ciutat

Fa unes setmanes, el diari s’ha fet ressò de l’estudi sobre habitatge buit que l’arquitecta Roser Roman —i presidenta de la nostra associació veïnal— està duent a terme, “Re-Habitar la ciutat de Maó”. El treball de camp està elaborant un cens d’habitatges buits i confirma com s’està despoblant el centre: existeixen al voltant de 500 habitatges buits.

Sense comentaris

El centre de la nostra ciutat s’ha convertit en un nucli comercial cada cop menys habitat, on de dia ve gent a treballar i a comprar d’altres barris i pobles, i a l’horabaixa els carrers resten gairebé deserts. Açò fa que es vagi perdent la vida comunal i els trets característics del barri, i s’homogeneïtzi amb els centres d’altres ciutats.

A pocs metres dels carrers més comercials i turístics

Just davant de l'anterior, un bar i una galeria d'art salven la imatge del carrer

L’Ajuntament de Maó ha tingut l’encert de crear una borsa d’habitatge social, per a la qual cosa està inventariant els immobles buits, susceptibles de ser llogats.


Aquesta seria una bona oportunitat per re-habitar els centenars de cases buides del centre històric, sinó fos perquè vuit de cada deu habitatges de la zona estan en mal estat o en ruïnes (Roman). Abans de re-habitar, cal rehabilitar. I per rehabilitar, cal ajudar i incentivar; en definitiva, intervenir.



L’Administració hauria d’actuar de forma decidida, mitjançant ajudes a la rehabilitació als propietaris, desgravacions fiscals per rehabilitació i posterior lloguer. Alguns països penalitzen el fet de posseir immobles buits o n’apliquen taxes específiques; d’altres, obliguen a rehabilitar o a demolir, i d’altres compren habitatges per llogar-los a preus baixos.

L'antic Cine Consey, tancat i en ruïnes des que es va cremar el 2002

El que està clar és que amb un 80% d’immobles en mal estat i molts amb problemes de salubritat, no es pot dur a terme una política de repoblació del centre. Actuïn prest, o el centre històric de Maó acabarà sent un decorat per als turistes amb massa cases buides i mancat de vida.

Edifi en estat lamentable i a la venda al carrer de se Moreres

Article publicat al diari Menorca, 23/11/2015

2 comentaris:

  1. Un pensament que em ronda pel cap és que aquestes cases buides es podrien deixar a persones sense recursos per a pagar lloguer i que a canvi elles anéssin arreglant les coses que poguéssin. Amb un contracte que els obligués i on s'èspcifiqués que els arrangements fets són a canvi de no pagar lloguer mentre no tinguin diners per pagar. Jo mateixa estaria disposada a viure-hi en una d'aquestes cases i rehabilitar-la si d'entrada no hagués de pagar un lloguer, cosa que de moment m' és imposible perqué estic a l'atur. Si ho creieu possible us prego que us poseu en contacte amb mi al correo: angelsgrafo@hotmail.com
    Sóc Ângels Gálvez Ruiz- Psicografòloga
    M' encantaria rebre les vostres notícies. El meu somni és viure a Maó. Tingueu en compte la meva proposta. Grácies. Podeu veure la meva pàgina GRAFODESCOBERTA a facebook.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Angels, gràcies pel teu suggeriment. No sé si es podria fer una cosa així, perquè jo som una vesina "opinadora", i no tenc poder de fer i desfer, però si tenc ocasió, ho proposaré a qui en tengui. Salutacions.

      Elimina