dimecres, 15 de juliol del 2015

Les Salines Literàries

Les Salines La Concepció és un dels racons màgics de Menorca, on Ana Haro reuní els seus alumnes dels tallers d’escriptura. Una ocasió magnífica per retrobar-nos o conèixer-nos, per conversar i llegir alguns dels nostres escrits. Relats llargs o curts -amb monòleg teatral inclòs-, que et deixen bocabadat i et confirmen que et trobes entre escriptors.


Les Salines Literàries -que és com vam batejar la trobada- van estar marinades amb les delícies gastronòmiques i el bon veure que cadascú dels convidats hi vam aportar, de manera que va esdevenir una festa literàrio-culinària de dalt de tot.



Na Isabel, l’amfitriona lletraferida, ens va obrir casa seva durant un capvespre de juliol, en què la Tramuntana es va instal·lar entre dues onades de calor.



L’emplaçament es mostrà generós, en aquella hora crepuscular, en què ens oferí un espectacle lumínic que tenyia de diferents tonalitats, cada hora que passava, el bell paisatge de la badia de Fornells.



Les Salines es troben en una zona protegida d’especial interès.



Segons explica el web, la producció salinera s’inicià el 1853. Més endavant s'abandonà, fins que es reprengué ara fa tres anys. L’estiu és l’època de màxima activitat, fet que vam poder comprovar amb les balses amb diferents quantitats i estats de sal.




Sal, salines, flor de sal, aigua amb sal, sal a la pell, sal a la boca, carnsalada, peix a la sal, salmuera, pernil salat, la sal de la terra...



Salari (del llatí salarium) ve de sal, de quan, en temps dels romans, es pagava una part del salari amb sal. Era el condiment més preuat pel menjar, i s'emprava per a conservar-lo i com antisèptic.



El paisatge, modificat per aquesta activitat tan antiga, ens ofereix diversos contrasts entre l’aigua, la vegetació, la terra, el fang vermell, la sal assecant-se, la sal a les balses, les cases... No et cansaries mai, de contemplar-lo...




Les Salines Literàries va ser una trobada fantàstica. Esperam poder-la repetir.


La posta de sol a les Salines és d'una bellesa colpidora


6 comentaris:

  1. La bahía de Fornells siempre ha sido uno de mis lugares favoritos pero este enclave de las salinas es realmente especial y sorprendente. Fue una gran reunión y todo el mundo parecía estar a gusto. ¡Y qué bueno estaba todo!

    ResponElimina
  2. Muchas gracias, Joana. Reportaje fantastico, para un encuentro "de dalt de tot"

    ResponElimina
  3. Bello marco, mejor compañía, buena entrada. Anoto en "cosas para repetir".

    ResponElimina