dissabte, 18 de febrer del 2017

Fred a les aules: tornem-hi

Què és el pitjor que et pot passar quan tens un problema i l’expliques a la persona que te l’ha de resoldre? Que et contesti amb valoracions poc precises: “s’està duent a terme un diagnòstic real del manteniment dels centres”, o bé amb vagues esperances: “si és oportú, s’inclouran les teves demandes al pla d’infraestructures educatives”, o amb una evasiva: “els centres afectats no han cursat cap demanda per a la millora dels sistemes de calefacció”, o que quan t’acomiadi, et digui, perquè et quedis tranquil: “amb les dades que tenim, analitzarem el que ens has expressat”. I quan te’n vas, te n’adones que no tens cap garantia que les deficiències de les calderes se solucionin el pròxim curs, sinó més aviat l’altre, amb sort.
A la passada legislatura, el fred a les aules era conseqüència de les retallades temeràries en manteniment d’infraestructures i combustible.

Les retallades i la manca de diàleg a la passada legislatura, van tenir com a resposta la major manifestació per l'Educació, el 29 de setembre de 2013

Vull recordar que el novembre de 2014, es va produir un incendi en una caldera de l’IES Cap de Llevant, fet que provocà una explosió molt a prop d’una aula que, afortunadament, en aquell moment estava buida. La caldera es va reparar, però no es va baratar. Lògicament, el sistema no funciona correctament. I la seguretat, ens la poden garantir?
Actualment, el problema encara es repeteix a alguns instituts: quan arriba el fred, les calderes s’espatllen perquè són massa antigues; alguns sistemes no són prou potents i només escalfen una part del centre i encara hi ha radiadors que mai no han funcionat, inexplicablement. Sigui pel que sigui, alumnes i professors acaben fent les classes amb abrics i mantes.

Alumnes d'altres centres donen suport al de l'IES Guàrdia d'Alaior. Joves per la Pública. Foto Ara Balears

Amb aquest panorama, els polítics de l’oposició que abans escatimaven fins al darrer cèntim, ara clamen al cel. I els polítics que actualment ens governen i que llavors protestaven en contra de les retallades, segueixen sense resoldre-ho. El conseller March afirma que vol acabar amb la “guerra de les calderes”, però la realitat és que ni les protestes dels estudiants, ni les intervencions dels ajuntaments d’Alaior i Maó, han aconseguit un compromís real de la conselleria per dur a terme un pla d’intervenció a curt termini i de manteniment de les instal·lacions.

L'IES Cap de Llevant, un dels centres amb l'etern problema de la calefacció i on es va incendiar una caldera el 2014

Ja és prou hora d’actuar i de dur a terme les inversions necessàries per acabar amb la precarietat i la perillositat d’uns sistemes obsolets i inadequats de calefacció, que estan posant en perill centenars d’alumnes i professors.
Facin el favor de fer via, que el fred de febrer ens tornarà a agafar desprevinguts, per variar.

Publicat al Menorca, el 16 de febrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada