diumenge, 30 de juliol del 2017

Envasos

Quan vaig a una carnisseria per primera vegada, solec entrar en controvèrsia amb el carnisser. El motiu és la meva negativa a que em posi el gènere en safates de porexpan. El darrer cop, em va voler convèncer argumentant que el problema quedava resolt llençant-les al contenidor de reciclatge.

La senalla de llatra feta per mon pare és ideal per anar a la compra

Ni d’enfora: reciclar té un cost econòmic i mediambiental considerable. Alguns materials que són més mals de reciclar, com l’esmentat porexpan o les bosses de plàstic, han fet que els supermercats gairebé els hagin eliminat.

La planta de reciclatge de PET més gran del món és a Mèxic

Les campanyes de conscienciació sobre reciclatge són cabdals per poder gestionar amb efectivitat el gran volum de fems i envasos que generam. Ara bé, hem arribat a un punt en què els residus, i els fems en general, ens mengen, literalment. Basta mirar les imatges de grans abocadors i plantes de reciclatge, així com de vastes extensions d’oceans, on suren milers d’envasos de plàstic i derivats.

Estem omplint el món de fems

Com l’alimentària i d’altres, la industria farmacèutica abusa escandalosament dels envasos: promocions de pasta dentrífica, de cremes amb regals, amb el seu embolcall i contenidor individuals, i un altre de comú... és un no acabar.
Els governs haurien d’aturar aquesta tendència híper consumista d’embolicar-ho i envasar-ho tot, d’emprar recipients i productes d’un sol ús, etc, i fomentar seriosament el consum sostenible i responsable.
Ja hi ha algunes iniciatives en aquest sentit, com la prohibició d’alguns productes contaminants per d’altres biodegradables i reutilitzables, com és el cas dels gots ecològics, l’ús dels quals pot arribar a reduir fins a un 80% el plàstic que normalment es genera durant les festes.
D’altra banda, nous materials, com les bosses de mandioca (substitut del plàstic) es desintegren amb contacte amb la mar i no són tòxiques.


A Catalunya, la cadena de supermercats Bonpreu, ha retirat les safates de porexpan i les ha substituït per d’altres elaborades amb plàstic, però de més fàcil reciclatge.
França ha fet un pas més per intentar reduir la contaminació ambiental i serà el primer país que prohibirà els coberts, gots i plats de plàstic a partir del 2020.
Per la seva part, Alemanya empra un mètode per al reciclatge de bòtils de plàstic que incentiva i no sanciona, que consisteix en cobrar un increment pels envasos, quantitat que es torna quan aquests es retornen.

Funcionament d'una màquina recicladora d'envasos a Alemanya

Seria bo recuperar el nostre passat més sostenible, anar a la compra amb la senalla, ficar-hi els productes frescs directament o embolicats en paper i retornar-hi els bòtils. Tots hi guanyaríem.

Boc' n'Roll: embolcall de tela i plàstic, per dur el panet a diari

Article publicat al Menorca, el 24 de juliol de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada