dissabte, 9 de desembre del 2017

El meu viatge a Eivissa i Formentera i IV: Formentera

El nostre viatge a les Pitiüses va finalitzar amb la visita a Formentera, l’illa habitada més petita de les Balears.

Botiga al Pilar de la Mola
S’ha d’anar-hi per comprovar com n’és de menuda, de plana, de polida... una petita joia a la qual esper tornar-hi amb més temps per recórrer-la amb la calma que es mereix.

La franja més estreta de l'illa fa 1,5 km d'amplada (vista des de la Mola)
Des del port d’Eivissa hi surten molts vaixells. Si es va sense vehicle, es pot agafar un ferry ràpid i llogar-hi una moto al mateix port de La Savina. Per mi, allò ideal hauria estat visitar-la amb bicicleta elèctrica, però només hi vam ser un dia i havíem de fer via. Amb un vehicle de dues rodes, l'illa és perfectament accessible i còmoda, a través de les carreteres principals, però també dels camins verds, boscos de pins i savines i pel seu interior rural (millor, en bici o a peu).

Platja de Migjorn
Formentera té 12.124 habitants i 83,2Km2 de superfície. Tanmateix, la seva forma retallada fa que tengui una gran extensió de costa (69 km), amb moltes platges, cales i preciosos racons solitaris. L'illa destaca per la seva bellesa mediambiental i pel seu paisatge, encara salvatge, de dunes i platges, que es conserven en bon estat, com moltes de les menorquines.
Es Caló de Sant Agustí n'és un exemple: preciós paratge d'aigües turqueses i cristal·lines:




Curiosament, l’arquitectura rural es més parescuda a la de les Balears majors que a la de la veïna Eivissa, amb cases blanques, però també de color de la pedra i teulades a dues aigües de teules vermelles, sovint amb portes i finestres blaves:

Cases de Sant Francesc Xavier


Formentera consta d'un únic municipi i tres parròquies (antiga organització territorial al voltant d'una església): Sant Francesc Xavier (la capital), Sant Ferran de ses Roques i el Pilar de La Mola.
A cadascuna de les parròquies, hi trobam, com és natural, la seva església, d'idèntiques característiques a les de la Pitiüsa gran: grans edificis en forma de fortalesa o mastaba, quadrades o rectangulars, feixugues i blanquíssimes:

Església del Pilar de la Mola

Església de Sant Francesc Xavier
La Mola és el punt més alt i oriental de Formentera, amb 192 metres d'alçada, un gran promontori, dalt del qual domina, imponent, el Far de la Mola, per sobre d'uns salvatges i espectaculars penyasegats. La resta de l’illa és pràcticament plana.


Far de la Mola, considerat per molts el far "de la fi del món"
A l'extrem sud-est de l'illa hi trobam el Far de Barbaria, enmig d'una solitud desèrtica i una terra erma:


Roques, la mar i una cova mirant a Àfrica, on una parella sona els Tank Drums, posant-hi la banda sonora a un lloc màgic i colpidor.


El lloc perfecte per contemplar i sentir com mor el dia...



I com no, hi trobam torres per vigilar i defensar-se dels atacs dels moros, pirates i altres invasors, tan freqüents en el passat de les costes de les nostres illes. Molt a prop del Far de Barbaria hi ha la Torre des Garroveret (s. XVIII):


A Formentera també podem visitar monuments prehistòrics, com el sepulcre megalític de Ca na Costa, a prop de l'Estany Pudent:



El nostre viatge a les Pitiüses finalitzà a ses Salines de Formentera, amb una posta de sol meravellosa.





Fins aviat!

Altres articles que he escrit sobre aquest viatge:
El meu viatge a Eivissa i Formentera I: cales abruptes, platges amables i enigmàtics illots
El meu viatge a Eivissa i Formentera II: la nuit i la Vila d'Eivissa
El meu viatge a Eivissa i Formentera III: els pobles i la ruralia d’Eivissa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada