diumenge, 13 de desembre del 2015

El curt camí de la il·lusió cap a la decepció

Dissabte passat vaig visitar totes les taules dels partits que es presenten a les eleccions. Volia parlar amb candidats i polítics per expressar-los el malestar dels pacients amb dolències d’esquena i coll als quals se’ns aplica la teràpia de neuroreflexoteràpia (NRT), per la decisió del Govern Balear de suprimir-la del sistema balear de salut.

Un diàleg per a sords amb la presidenta del Govern Balear, Sra. Francina Armengol
Vaig explicar-los que els pacients de NRT som crònics i ho hem provat gairebé tot: la rehabilitació, les sessions de fisioteràpia, els cursos d’esquena, els múltiples fàrmacs, les diverses proves per trobar un diagnòstic concret, fins i tot teràpies alternatives de la més variada naturalesa. Més del 90% dels pacients que seguim aquesta teràpia ens ha llevat el dolor o ens l’ha alleujat. Unes petites grapes poden evitar operacions d’esquena, suprimir medicacions que poden ser nocives durant un període de temps llarg, evitar baixes laborals i retornar al pacient una qualitat de vida perduda. Aquests fets són quantificables econòmicament i són demostrables, però els partits que governen fa dos mesos que repeteixen els mateixos arguments en contra.

Amb Carlos Pons, candidat d'Unidad Popular. EU no té representació parlamentària, no estava assabentat del tema, però s'hi va interessar
Vaig intentar transmetre-ho a la presidenta del Govern Balear, aprofitant que venia a fer campanya a Menorca i que no havia respost a la petició de reunió amb l’Associació de Pacients de NRT. Em va respondre exactament com ho ha fet aquests mesos la consellera de Sanitat: el tractament no es pot seguir pagant, no està inclòs en el Sistema nacional de salut i s’ha de revisar la cartera de serveis complementaris del sistema balear de salut.

Amb una pacient, Antònia Pons, i Patrícia Font, parlamentària de Més per Menorca. donant el màxim d'arguments a favor de la teràpia NRT als socis de govern del PSOE
No em serveixen els seus arguments, Sra. Armengol. Aquesta teràpia no ha estat mai inclosa en el sistema nacional, però si en l’autonòmic, sinó no s’hauria administrat. Si realment surt tan car com diu, demostri’ns-ho. La convido a rebatre l’argument de la Fundació Kovacs quan apunta un estalvi de 55 milions d’euros amb 20.000 pacients durant 13 anys (1.463 són menorquins). I si vol revisar la cartera de serveis complementaris, ho faci, però argumentant molt bé la supressió de qualsevol teràpia que funcioni.

Amb Cristina Gómez, consellera de Podemos. Ja hem parlat anteriorment amb la parlamentària Montse Seijas. El seu partit farà una proposta a favor de la teràpia al parlament
Però no ho ha fet. S’ha tancat en banda, vostè, la consellera i el director de l’IB-Salut, el Dr. Fuster, que ja ho era quan es va signar el primer contracte, el qual ara posa en dubte l’eficàcia del tractament i la validesa del contracte. És curiós que no s’ho hagi plantejat al llarg d’aquests 13 anys.
Tot al contrari, no han donat cap mena d’explicació objectiva i justificada, tancant la porta (amb una portada) a qualsevol mena de diàleg o negociació per tal de trobar una solució per als gairebé 2.000 pacients balears i 122 menorquins, molts dels quals no s’ho podran costejar, intentant trobar altres vies per rebre la teràpia.

Amb polítics del PP, partit que ha presentat una esmena als pressuposts de la Comunitat per a 2016 per tal que s'inclogui una partida destinada a la teràpia NRT
Vaig intentar transmetre als partits que estan en el govern, que quan vam anar a votar a les darreres eleccions, després d’una legislatura força dura, molts ciutadans ho vam fer amb una il·lusió especial d’afrontar una nova etapa regenerada. Des dels nous partits, fins als tradicionals que es presentaven com a renovats, ens van prometre una nova forma de governar des de i per a les persones.
Ara jo els vull dir que vostès, que ens van fer aquestes promeses, estan governant algunes àrees com ho feien abans, a cop de decret, oblidant-se de tot el que deien tan sols fa uns mesos. Segueixen governant d’esquenes als ciutadans.


Dia 20 de desembre aniré a votar i ho faré amb responsabilitat i memòria. Tindré present quins partits governen amb coherència i per als ciutadans, i quins ho fan per als seus interessos.
No era açò, el que esperàvem de vosaltres.
Nota: també van parlar amb representants de Ciudadanos, però no vam poder fer la foto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada