diumenge, 13 de novembre del 2016

Peccata minuta: una aventura col·lectiva

Peccata minuta: antologia de relatos de La isla de los escritores, coordinat per Ana Haro. Menorca: La isla de los escritores, 2016. 276 p.
Tot començà a mitjans del curs passat. El projecte ja havia sorgit tímidament i s’havia comentat durant el curs anterior, però no quallà.


Tanmateix, la idea de fer un llibre col·lectiu entre els alumnes dels tallers d’escriptura d’Ana Haro de la Isla de los escritores, encara seguia candent, de manera que l’entusiasme d’un nou alumne en el darrer curs, en Sam, donà l’empenta definitiva al projecte. Així, n’Ana i en Sam, ens van anar engrescant per posar-ho en marxa. I és que, ben mirant, ho teníem tot: la professora-guia, el dissenyador-maquetador i la il·lusió d’uns aprenents d’escriptors disposts a escriure una història original per a compartir-la en una gran aventura col·lectiva. Ens va semblar la millor forma de mostrar al món els fruits del nostre aprenentatge a la Isla de los escritores.

Ana Haro i Sam García a la presentació a l'Ateneu de Maó
Després de pensar quin havia de ser el leitmotiv que havia de conduir les nostres narracions, cadascú de noltros va escriure un relat que havia de versar sobre el pecat en qualsevol de les seves formes i graus. I en van sortir, de pecats, ja ho trob! Pecats capitals, faltes lleus, misèries... Aleshores, vam portar a classe les històries que vam crear —en castellà o català—, per corregir-les, repassar-les i polir-les fins que van quedar enllestides.
Posteriorment, Ana Haro va fer una feina incommensurable, revisant minuciosament cadascun dels nostres relats i enllestint-los per a la seva publicació.


Llegint l'inici del meu relat, Gretel, a l'Ateneu


Sam García (dibuixant i il·lustrador), que prèviament s’havia autoeditat la seva opera prima, Matar a la suegra, va fer una feina magnífica de disseny i maquetació de la publicació, dotant-la d’un format pràctic i còmode de llegir i amb una estètica polida i original, amb les cobertes de tons vermells i negres sobre blanc; la portada, les pàgines preliminars i les portadelles dels relats són de color negre, força adequades per aportar més dramatisme al rerefons —els pecats— de la publicació.
Les il·lustracions de les cobertes són originals de Roman Muradov i el retrat d’Ana Haro, de Raquel Martín.

Alguns autors, amb la coordinadora del llibre, a l'Ateneu de Maó

Alguns autors, amb la coordinadors del llibre, al Cercle Artístic de Ciutadella

El resultat, Peccata minuta, és una antologia de trenta-sis relats curts, caracteritzats per l’empremta i la veu dels seus autors. Com apunta n’Ana, estas voces —principiantes y experimentadas, en castellano o en catalán— deambulan, cada una con su tono particular, por la idea pantanosa del pecado. Son historias cortas o “faltas pequeñas”, como reza su titulo, marcadas por la sombra de pecados capitales y laicos que roen las conciencias de sus protagonistas.


Peccata minuta no és un llibre més. És el fruit de la feina d’un nombrós grup de persones il·lusionades en mostrar el resultat d’allò que fem cada setmana, guiades per la nostra mestra: aprendre l’ofici d’escriure, tot practicant de valent i llegint per aprendre dels grans, per compartir les nostres creacions literàries amb els companys. Aquest cop hem volgut anar més enllà i compartir-les amb vosaltres, el públic lector.


Com a escriptors i pecadors que son, només desig que la vessa no ens domini i que la constància ens acompanyi per no deixar mai d’escriure. Ni de llegir!
Esper que xaleu llegint aquest llibre.


La notícia a IB3

Els tallers d’escriptura creativa de la Isla de los escritores, coordinats per Ana Haro, es duen a terme a l’Ateneu de Maó i al Cercle Artístic de Ciutadella; també es poden fer a distància.

Potser t'interessa llegir el meu relat: Gretel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada