divendres, 24 de juliol del 2015

La mujer es una isla, d'Audur Ava Ólafsdóttir: un viatge personal a la penombra boreal

He llegit una novel·la durant les setmanes que ha tingut lloc l'onada de calor de juliol. Casualment, l'acció del llibre transcorre a Islàndia durant els dies previs al Nadal, en què una onada de calor envolta el país.


Hi apareixen noms impronunciables escrits amb consonants dobles o triples i amb grafies que no poden reproduir els nostres teclats. Una altra cultura, la del fred. Una altra mentalitat, aparentment a anys llum de la nostra. Un altre punt de vista, però potser no tan diferent al del Sud.
No obstante, hay que tener presente que las cosas no son lo que parecen, que en comparación con la imagen serena de una fotografía, la realidad se agita como un cofre lleno de culebrillas.
Se n'ha escrit molt sobre viatges, tant íntims i personals, com externs. La història de la circumstància d'una dona islandesa que podria ser la de qualque altra en qualsevol indret del món:
La protagonista de esta pequeña gran historia es una mujer de treinta y tres años cuyo marido acaba de pedirle el divorcio. Decidida a dar un giro radical en su vida... emprende un viaje siguiendo la ruta que rodea Islandia.
Tanmateix, el que caracteritza La mujer es una isla, és la forma original d'abordar els fets i de construir les personalitats dels diferents personatges, plenes de matisos. Com apunta l'autora en una entrevista a l'ABC.es Cultura, me gusta escribir historias de amor diferentes y poco comunes.


Audur Ava Ólafsdóttir va nèixer a Reikiavik el 1958. És escriptora i professora d'art. Ha publicat amb èxit les seves novel·les, per les quals li han concedit diversos premis literaris i la seva obra ha estat traduïda a un caramull de llengües.
Val la pena aprofitar la traducció de la seva obra al castellà per descobrir una de les autores islandeses contemporànies i guaitar, de la seva mà, als grans temes universals, com l'amor, la maternitat, el desig, la llibertat, l'atzar i la complexitat de les relacions humanes en clau nòrdica. A la penombra boreal.

Islàndia
Si us ve de gust llegir-lo, el trobareu a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

2 comentaris:

  1. Joana, me encanta esta recomendación, ¡muchas gracias! Esta semana lo pido en la Biblioteca de Ciutadella, a ver si no se me ha adelantado nadie :-). Una abraçada, Ana H.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ana. todavía lo tengo en casa. El miércoles lo devuelvo. Mientras tanto, que te lo reserven y te lo envío por la valija. Espero que lo disfrutes. Un beso grande!

      Elimina