diumenge, 16 de gener del 2022

Un premi per a la Xarxa de Biblioteques de Menorca

El diari Menorca ha atorgat el Premi Protagonista de la Vida Menorquina 2020 en activitats culturals 2020 a la Xarxa de Biblioteques de Menorca. El lliurament dels premis, que havia de ser l’any passat —es va suspendre a causa de la forta incidència de la pandèmia—, es va dur a terme ahir, 15 de gener de 2022, al Teatre des Born de Ciutadella.
L’acte es va fer en el marc de la celebració del 80è aniversari del diari Menorca, motiu pel qual va ser especial i emotiu.



Imatge del premi

El Premi Protagonista de la Vida Menorquina 2020 es va concedir a entitats i persones, la feina de les quals ha tingut relació amb la pandèmia.
“El Premi Protagonista 2020 en activitats culturals a la Xarxa de Biblioteques de Menorca per fer accessible els llibres i la lectura durant el confinament mentre s'han aplicat mesures que restringien l'accés a les biblioteques. La Xarxa de Biblioteques de Menorca, que ha fet 35 anys, i que durant la pandèmia ha desenvolupat múltiples iniciatives perquè la lectura dels llibres no fos víctima del virus. Va recollir el premi la seva coordinadora, Joana Maria Garau, i el va lliurar el vicerector de la Universitat de les Illes Balears, Víctor Homar”.
L’any 2020 va ser un any especial per a la Xarxa de Biblioteques de Menorca. Complíem 35 anys i ho volíem celebrar amb diverses activitats, projectes, visites a biblioteques de fora de l’illa... i una festa de celebració el Dia de la Biblioteca.
Però ben prest la COVID-19 s’instal·là entre nosaltres i començà a fer estralls.
Com a conseqüència, el 14 de març ens confinaren a tots i els dies previs, les autoritats ja van ordenar el tancament temporal de les biblioteques.
Tan sols havia passat un dia, quan algunes bibliotecàries vam fer una reunió virtual (la primera de moltes) i decidirem seguir atenent els nostres usuaris a través dels mitjans digitals. 
Teníem clar, durés el que durés el confinament (en principi, eren quinze dies, però ens ensumàvem que açò anava per llarg), que havíem de seguir apropant la biblioteca als usuaris i fent difusió de la lectura en format digital.
El primer que havíem de fer era promocionar un servei que ja existia: el préstec gratuït de llibres, revistes i audiollibres a través de la plataforma digital eBiblio; a més, havíem de donar accés als usuaris (d’una vegada per totes) a la plataforma gratuïta de préstec de pel·lícules eFilm.
La segona passa va ser crear el blog Biblioconfinats, on aniríem abocant els recursos que anéssim creant i compartint per dur la biblioteca a les llars dels usuaris.
La tercera acció era mantenir-nos actives a les xarxes socials i difondre tot allò que anàvem posant en marxa.



Recollida del Premi Protagonista de la Vida Menorquina 2020

Pensar, crear, consensuar i posar a l’abast diferents tipus de continguts i activitats a través d’Internet, va ser una experiència única, polida, divertida i, alguns cops, estressant. En algunes ocasions, vam rebre la col·laboració dels lectors, els quals ens enviaven vídeos amb recomanacions de lectures, narracions de contes, relats i poemes. Les dels infants ens feien especial il·lusió.
També vam voler celebrar els esdeveniments habituals, com el Dia de la Poesia (21 de març), “Sant Jordi a redossa”, el Dia de la Dansa...
No vam aturar de programar activitats per a tothom: contes, lectures de poemes... i, fins i tot, "Lletres en dansa". Vam seguir recomanant de totes les maneres que ens vam poder imaginar. Alguns Clubs de Lectura es van mantenir actius, així com les sessions de Família i Lectura.
A més, vam estrenar la sèrie Biblioficcions, per donar a conèixer millor autors i autores de Menorca dins els espais de les biblioteques.
Per combatre la informació errònia i les notícies falses, vam crear un servei d’informació i recursos sobre la COVID-19.
Tan bon punt ens van deixar, vam obrir les biblioteques, amb totes les mesures de seguretat i higiene.
Per a les persones que la COVID els impedeix anar a la biblioteca, vam posar en marxa el servei de préstec a domicili, “La biblioteca a casa”, que encara mantenim.
A finals del mateix any, vam estrenar el programa “Acompanyament digital”, tan important per combatre la bretxa digital, perquè ningú es quedi enrere i totes les persones puguin tenir accés a les tecnologies i a la informació en qualsevol suport.
L'any passat, el personal de la Xarxa de Biblioteques vam fer aquest vídeo per explicar tot allò que vam dur a terme:


Vídeo d'agraïment pel Premi Protagonista de la Vida Menorquina 2020 a la Xarxa de Biblioteques

I recordau que sense voltros, les biblioteques no tenen cap sentit. 
Aquest premi és nostre... però també és vostre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada