Fa tres anys vaig fer bustiada pel centre de Maó. Estàvem constituint l’Associació de Veïns del Centre Històric de Maó i les persones involucrades repartíem les convocatòries de les assemblees que organitzàvem, casa per casa.
El que més ens va sorprendre va ser la quantitat d’immobles deshabitats que hi vam trobar: edificis amb portals bruts, marqueteria despintada, façanes escrostonades, bústies o davall de les portes a vessar de papers, alguns amb el cartell “per vendre”.
Afortunadament, encara hi ha particulars que, amb l’esforç i inversió, van reformant cases antigues que estaven bastant envellides, algunes sense habitar.
Al carrer Isabel II trobam edificis magníficament rehabilitats, com la Casa Albertí |
Un altre exemple és el casat de la Fundació Reynolds |
A dins del mateix, es conserva un bocí de l'antiga muralla i el Portal de S. Cristòfol, completament restaurats |
A pocs metres de les anteriors, una casa a la venda, la imatge de la desolació en ple centre històric de la ciutat |
Fa unes setmanes, el diari s’ha fet ressò de l’estudi sobre habitatge buit que l’arquitecta Roser Roman —i presidenta de la nostra associació veïnal— està duent a terme, “Re-Habitar la ciutat de Maó”. El treball de camp està elaborant un cens d’habitatges buits i confirma com s’està despoblant el centre: existeixen al voltant de 500 habitatges buits.
Sense comentaris |
El centre de la nostra ciutat s’ha convertit en un nucli comercial cada cop menys habitat, on de dia ve gent a treballar i a comprar d’altres barris i pobles, i a l’horabaixa els carrers resten gairebé deserts. Açò fa que es vagi perdent la vida comunal i els trets característics del barri, i s’homogeneïtzi amb els centres d’altres ciutats.
A pocs metres dels carrers més comercials i turístics |
Just davant de l'anterior, un bar i una galeria d'art salven la imatge del carrer |
L’Ajuntament de Maó ha tingut l’encert de crear una borsa d’habitatge social, per a la qual cosa està inventariant els immobles buits, susceptibles de ser llogats.
Aquesta seria una bona oportunitat per re-habitar els centenars de cases buides del centre històric, sinó fos perquè vuit de cada deu habitatges de la zona estan en mal estat o en ruïnes (Roman). Abans de re-habitar, cal rehabilitar. I per rehabilitar, cal ajudar i incentivar; en definitiva, intervenir.
L’Administració hauria d’actuar de forma decidida, mitjançant ajudes a la rehabilitació als propietaris, desgravacions fiscals per rehabilitació i posterior lloguer. Alguns països penalitzen el fet de posseir immobles buits o n’apliquen taxes específiques; d’altres, obliguen a rehabilitar o a demolir, i d’altres compren habitatges per llogar-los a preus baixos.
L'antic Cine Consey, tancat i en ruïnes des que es va cremar el 2002 |
El que està clar és que amb un 80% d’immobles en mal estat i molts amb problemes de salubritat, no es pot dur a terme una política de repoblació del centre. Actuïn prest, o el centre històric de Maó acabarà sent un decorat per als turistes amb massa cases buides i mancat de vida.
Edifi en estat lamentable i a la venda al carrer de se Moreres |
Article publicat al diari Menorca, 23/11/2015
Un pensament que em ronda pel cap és que aquestes cases buides es podrien deixar a persones sense recursos per a pagar lloguer i que a canvi elles anéssin arreglant les coses que poguéssin. Amb un contracte que els obligués i on s'èspcifiqués que els arrangements fets són a canvi de no pagar lloguer mentre no tinguin diners per pagar. Jo mateixa estaria disposada a viure-hi en una d'aquestes cases i rehabilitar-la si d'entrada no hagués de pagar un lloguer, cosa que de moment m' és imposible perqué estic a l'atur. Si ho creieu possible us prego que us poseu en contacte amb mi al correo: angelsgrafo@hotmail.com
ResponEliminaSóc Ângels Gálvez Ruiz- Psicografòloga
M' encantaria rebre les vostres notícies. El meu somni és viure a Maó. Tingueu en compte la meva proposta. Grácies. Podeu veure la meva pàgina GRAFODESCOBERTA a facebook.
Angels, gràcies pel teu suggeriment. No sé si es podria fer una cosa així, perquè jo som una vesina "opinadora", i no tenc poder de fer i desfer, però si tenc ocasió, ho proposaré a qui en tengui. Salutacions.
Elimina