dimecres, 1 de maig del 2019

Plaers autènticament mallorquins

Lluny del centre de Palma i dels establiments punters en rebosteria balear d'avantguarda,  la Panaderia Colliure conserva la tradició i l'excel·lència dels productes fets a consciència amb ingredients de qualitat.



L'austeritat i funcionalitat del local d'un barri perifèric de la ciutat, em transporta als forns i botigues de queviures de la meva infantesa, governats per un matriarcat competent, eixut i encansable.
Els berenars a ca de ma mare duen la marca d'aquest forn que pren el nom del carrer on habita: ensaïmades buides, plenes de nata o de cabell d'àngel, de Carnaval (amb fuita confitada i sobrassada) cocorrois, panades, coca de trampó, de sofrit, pastissos i tortades variades, pa moreno, pa de pagès (amb un bon tros de butifarró o sobrassada)...
Productes temptadors i deliciosos. Encara no he tastat ensaïmades que les superin: la quantitat justa de sucre, saïm i d'altres ingredients fan que es fongui a la boca produint un plaer difícil de descriure. S'ha de tastar.


Per diferents raons, ma mare i jo hem hagut de retre aquestes menges pel pa de pagès, tendre i deliciòs, i les vienes molletes i bones d'empassar.
Tanmateix, avui no m'he pogut resistir a les panades, o formatjades, com deim a Menorca. Amb la sort que encara resonen els gusts i olors de les tradicions de Setmana Santa, la varietat de panades és espectacular: de vedella i fesols, de pollastre amb ceba, de xot, de lluç... A més, les panades mallorquines són de la mida XL. Francament espectaculars!
Gegant i deliciosa ha estat la panada de carn amb fesols que m'ha deleitat el berenar com feia estona que cap mejar ho feia.
Com arreu, el barri s'està buidant de comerços, donant pas a centres comercials i supermercats.
Tanmateix, l'autenticitat, les receptes ancestrals i el bon fer d'establiments de proximitat com el forn del carrer Cotlliure, ens deleiten amb sabors que ens arriben a l'ànima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada