Cusco, la més cobdiciada i afrontada
El 20 de setembre arribàrem de bon matí a Cusco amb un bus nocturn procedent de Puno (llac Titicaca). Ciutat declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat, Cusco està situada a 3.400 m d’altura, amb la qual cosa seguíem mastegant coca i avançant a poc a poc (keep calm).
![]() |
Muralles inques de Sacsayhuamán, als afores de Cusco |
Manco Cápac fundà a Cusco la dinastia inca i la capital del que seria el poderós Imperi dels inques, fins a l’arribada dels espanyols l’any 1532. Enclavada a la vall del riu Huatanay, la ciutat s’expandeix en un eixam d’edificis precaris pels turons que l’envolten. Mestissa i cosmopolita, Cusco transmet el caràcter i la seva història per tots els racons del seu centre, els edificis religiosos, els monuments imponents, els palaus i les cases colonials amb balcons de fusta bellament decorats, els barris de carrers estrets i les places que conviden al repòs.
![]() |
Plaça d'Armes de Cusco |
Tanmateix, la cara B n’és un embolic d’avingudes i carrers copats pel trànsit incessant, turistes fins a la sopa (de quinoa), cases de canvi de moneda, gent que et borda perquè compris tota mena d’objectes, contractis excursions als llocs sagrats dels inques, et facis un massatge o participis en un ritual xamànic.
![]() |
Casa colonial reconvertida en hotel |
“Es una ciudad sepultada por su pròpia maravilla. Una ciudad que todo el mundo quiere ver y que, de tanto verla, la dejaron sin brillo, como una atracción de feria vieja y solitaria a pesar de la marea de visitantes —sobretot per açò— que sigue espiando tras las rejas para ver la cola de sirena, las escamas ya opacas... Estoy segura de que la mitad de quienes hacemos lo mismo que criticamos somos capaces de sentir a esa ciudad que no se rinde, que cuenta su historia y está orgullosa però querría ser vista, conocida y amada de otra manera”. Quan vaig llegir aquestes impressions de Mariana Enriquez sobre Praga en la seva obra Alguien camina sobre tu tumba, de seguida les vaig assimilar a Cusco, però també a París, Venècia, Florència, Chichén Itzá (Mèxic), Abu Simbel (Egipte), Machu Picchu..., tots ells llocs famosos que he visitat, súper turistificats, que et requereixen un esforç colossal d’abstracció de la seva cara B per poder centrar-te en la seva essència i gaudir-los i emocionar-t’hi, a la vergada que ignorar l’ultratge d’haver-los convertit en parcs temàtics massificats.
Cusco, un indret llargament esperat i imaginat, se’m resistia. “Siento que una ciudad tan mirada no soporta bien la indiferència, supongo, y mucho menos el rechazo” (M. Enríquez). Potser es tractava d’un rebuig recíproc i l'orgull de no cedir. O tal vegada no era rebuig, sinó la nostàlgia pel que havia estat —el pes de la història sobre les seves pedres i habitants—, la decepció pel que havia imaginat, la ràbia pel que havia esdevingut, el temor que la meva roqueta acabés així.
Palau transformat en el Hotel de luxe Palacio Nazarenas |
Cusco, l’encant de la ciutat mestissa
Els inques fundaren l’imperi geogràficament més extens de l’Amèrica precolombina. Des de Colòmbia, al nord, fins a Xile i Argentina al sud, passant per Equador i Bolívia, l'imperi inca dominà l'oest de Sud-Amèrica durant més d'un segle. Un estat grandiós que es començà a forjar al voltant de l'any 1200, basat en una organització territorial i social molt definida, però no exempta de tensions produïdes per alguns dels pobles sotmesos. Quan els espanyols hi arribaren el 1532 comandats per Francisco Pizarro, no ho van tenir difícil per desencadenar la caiguda d’un imperi afeblit, per una banda, per disputes internes i, per altra, pel suport que reberen els conqueridors per part dels pobles dominats pels inques. Cap de les cultures del territori es podien imaginar el futur sota els nous conqueridors. La història posterior, ja la sabem.
Carreró amb músics sonant música andina |
![]() |
Artesà teixint a Cusco |
Us convid a fer una volta per aquesta ciutat tan encisadora gràcies al seu mestissatge. Tot seguit veureu perquè.
Plaça d'Armes, amb la Catedral al fons |
Al centre de Cusco se situa la Plaça d’Armes, una gran plaça magnífica, plena de vida, amb jardins i envoltada d’edificis colonials de dos pisos amb llargues balconades bellament llaurades en fusta. Tanmateix, el trànsit que encara hi circula l’enlletgeix una mica.
Cases de la Plaça d'Armes, amb arcades i balconades bellament treballades |
A la part alta s’aixeca la impressionant Catedral de Cusco. Es va construir amb pedres d'antics temples inques i es caracteritza pel seu estil arquitectònic mixt (amb elements barrocs, gòtics i platerescos).
Catedral de Cusco |
A un lateral de la plaça trobam l’església de la Companyia de Jesús, igualment majestuosa, i potser més polida. D'estil barroc andí, es va aixecar al segle XVI sobre les restes d'un temple inca.
Església de la Companyia de Jesús a la Plaça d'Armes |
La plaça és el centre de la vida de la ciutat, com ho va ser de l’imperi inca. Al bell mig, hi ha una font amb una estàtua a sobre; és el “monument de l'Inca”, representació simbòlica d’aquesta cultura.
El monument a l'Inca domina la Plaça d'Armes |
Els inques van ser excel·lents constructors de murs aixecats sobre pedres gegants perfectament encaixades. Posteriorment a la conquesta, damunt dels imponents murs es construïren palaus, cases i convents, la forma de les quals es veia condicionada pels seus fonaments, creant una combinació única pròpia de la zona.
Palau colonial construït damunt els murs originals inques |
![]() |
La magnífica Casa Concha ho té tot: façana de pedra esculpida al voltant d'una porta supèrbia; sobre els murs de pedra, s'aixeca una balconada de fusta acuradament tallada |
Els dominics li donaren una volta més a l’aprofitament de les construccions inques i aixecaren el convent i l’església de Santo Domingo (1534), damunt dels murs de la Coricancha (casa del Sol, en quítxua), tot integrant a l’edifici els murs i les dependències originals que no pogueren destruir. La Coricancha va ser el temple més important i sagrat de l'imperi inca i on es realitzaven rituals d'adoració al sol.
![]() |
Claustre del convent de Santo Domingo de Guzmán |
![]() |
Part del darrere del convent, on es veuen els murs originals inques que soporten tota la construcció |
Després d’un terratrèmol l’any 1950, es van treure a la llum les restes del temple inca, que es poden veure especialment al claustre, on contrasten les arcades renaixentistes i els poderosos murs, portes i finestres trapezoidals inques. Una combinació ben curiosa digna de veure.
Dins el recinte de la Coricancha inca. Darrere, el claustre del convent |
A la Plaça Nazarenas hi ha el Palacio Nazarenas, reconvertit el hotel de 5 estrelles. Separats per un carreró molt estret, hi ha l'església de San Antonio.
Palacio Nazarenas |
Església de San Antonio |
Ens va agradar especialment el barri de San Blas, fet de costes i carrers estrets empedrats, amb petits restaurants i hotelets, cases colonials, tallers artesanals, botigues i l’església dedicada al sant, enmig de la placeta que du el seu nom. Preciós!
Plaça de San Blas |
![]() |
Carrers costeruts de San Blas |
![]() |
Les màscares són típiques del Perú. Aquestes són fetes de llana, al barri de San Blas |
Fabuloses construccions als voltants de Cusco
A prop de la ciutat es troben alguns llocs arqueològics inques que val molt la pena de visitar. S’hi arriba fàcilment amb bus col·lectiu i es troben de camí cap a la Vall sagrada dels inques.
Noltros vam iniciar la ruta amb la visita a Tambomachay (o el bany de l’inca), un bonic santuari de culte a l'aigua, que encara conserva canals i unes fonts molt austeres, ben integrades en la sobrietat que caracteritza l’arquitectura inca (que segons com te la mires, et recorda alguns estils contemporanis).
A l’altra banda de la carretera, trobam Puca Pucara, una antiga fortalesa defensiva amb unes vistes espectaculars a la vall.
Baixant cap a Cusco, ens vam aturar a Kenko (o Q'enco), un dels 365 adoratorios que hi havia a la vall; es tracta d’un petit jaciment però d'especial importància, ja que s’hi feien sacrificis, en concret en una pedra en forma de pedestal dins una cambra subterrània.
Lloc cerimonial al santuari de Kenko |
Finalment, just als afores de Cuzco, vam visitar el jaciment inca més impressionant de la ciutat, la fortalesa cerimonial Sacsayhuamán. Es tracta d’una enorme construcció megalítica protegida per 3 nivells de plataformes de 200 m de longitud envoltades per muralles en ziga-zaga, fetes de gruixuts murs de pedres perfectament encaixades. Sembla una fortalesa gegantina, encara que podria haver tingut funcions cerimonials de culte al sol.
Triple muralla en ziga-zaga a Sacsayhuamán |
La seva localització no és casual. Els inques construïen ciutats i recintes d’edificis amb formes d’animals sagrats. Així, es va dissenyar Cusco amb la forma d'un puma i Saqsaywaman, corresponia al cap de l’animal. Des de dalt de la fortalesa, hi ha una vista espectacular de la ciutat.
D'aprop, la muralla és molt impressionant! |
Després de dos dies de prendre el pols a una de les ciutats colonials més belles de llatinoamèrica i patejar els seus carrers, viure la seva agitació, el seu encís, les seves contradiccions i desigualtats, ens acomiadàrem de Cusco per endinsar-nos, per fi, a la Vall sagrada dels inques, en direcció al Machu Picchu.
Si t'ha agradat, subscriu-te al blog i no et perdis els pròxims capítol: El Machu Picchu i altres meravelles de la Vall sagrada dels inques, Un tast de la selva peruana a l’Amazones, Lima: la ciutat temuda, desaforada, aclaparadora, magnètica.
Tampoc no et perdis els capítols anteriors: Un somni assolit, llargament esperat, Aventura al desert de la costa del Pacífic, Els poders sobrenaturals dels Nazca i la bella Arequipa, Els Andes: còndors, llames, alpaques, vicunyes i el mal d’altura. El Canó del Colca i El grandiós llac Titicaca i les illes més originals del món.