dissabte, 9 de novembre del 2024

El meu viatge al Perú 3: Els poders sobrenaturals dels Nazca i la bella Arequipa

Les línies de Nazca són un dels enigmes més grans de la humanitat. Ubicades al desert del Perú, aquestes línies i figures colossals s’han de sobrevolar per copsar-ne la bellesa i la precisió del seu disseny i el paisatge encisador que les empara.

Davant de l'avioneta que sobrevola les línies i geoglifs de Nazca

El 15 de setembre, abans de les 7 h. érem a punt de berenar per partir seguidament cap a Nazca. Només hi havia un sol cuiner de l’hotel preparant berenars per a 15 persones! “Ahorita les sirvo”, ens va respondre quan li vam dir que no ens podíem demorar. Alerta quan diuen “ahorita”, que és un com “un parell mallorquí”: tant poden tardar 5 minuts, com més de mitja hora. A força d’insistir, l’home ens va dur els cafès i els ous remenats amb pa, berenar típic del país. Ho vam salvar i vam ser a temps d’agafar un taxi cap a Ica i, d’allà un Perú Bus cap a Nazca.


Sobrevolant les línies i els geoglifs de Nazca

Ens havien advertit que les avionetes per sobrevolar les línies de Nazca eren petites, feien baixades brusques i, per açò, convenia pujar-hi amb la panxa buida. Menys mal que teníem el vol al migdia!

En arribar a Nazca, una ciutat polsegosa de 45.000 habitants enclavada en el desert, ens vam dirigir a Alas Peruanas, la companyia d’avionetes que ens havia de dur a sobrevolar les línies i els geoglifs, però el vol es va ajornar algunes hores per qüestions meteorològiques. Com que vèiem que anava per llarg —ahorita salimos—, ens vam anar a dinar. Cap a les 15 h. ens van dur al mini aeroport de Nazca on, després de passar tots els controls i pagar les taxes i un impost abusiu al Ministeri de Cultura (una pasta, tot plegat), per fi ens hi embarcàrem cinc turistes, el pilot i el guia. I amb açò, l’avioneta anava a tope.

La Cultura Nazca —com la Paracas— es va desenvolupar en diverses valls desèrtiques del departament d’Ica, a prop de l’Oceà Pacífic i amb un dels climes més secs del planeta (hi plou mitja hora cada 2 anys). Açò va ser possible gràcies als sistemes de puquios o aqüeductes, que conduïen les filtracions dels rius per trams subterranis i descoberts i que irrigaven les valls de la costa sud. Avui dia encara se’n troben en funcionament.

El colibrí, el meu preferit
Tanmateix, el reconeixement mundial dels Nazca no és per aquest enginy, ni per les pràctiques de decapitació que empraven amb els seus enemics, ni per portar els seus cranis penjats de la cintura o per passejar-los dalt d’un garrot en forma de trofeu.

Els Nazca s’han guanyat un lloc destacat a la història per dur a terme la gesta titànica de dibuixar —gravar— diversos centenars de geoglifs amb figures zoomorfes, antropomorfes i línies de gran magnitud, varietat i precisió geomètrica damunt la superfície plana de les extenses pampes desèrtiques, en una àrea de més de 500 km². 

En realitat, el traçat d’aquestes extraordinàries figures i línies no són dibuixos, sinó solcs al terra que s’han fet decantant les pedres de la superfície, a uns 30 cm de profunditat; s’han conservat durant segles gràcies a la sequedat extrema del terreny i el clima. El color clar del subsòl fa que les figures siguin clarament visibles damunt la superfície ocre.

L'aranya
Per la grandària i la precisió de les figures (algunes fan més de 100 m de llargària), es creia que els pobladors tenien poders sobrenaturals o que eren obra d’extraterrestres. Amb el temps, el misteri del seu origen s’ha anat esvaint, però no del tot. Algunes hipòtesis apunten que es podria tractar d’un gran calendari, o que podria ser una forma de marcar camins i senders, o que els geoglifs podrien haver format part d'un ritu o cerimònia —algunes figures estan vinculades a la fertilitat i a la pluja (no oblidem que és una zona extremadament àrida).

Encara estic fascinada amb el traç tan ben fet i els dissenys contemporanis d’aquests geoglifs gegants, com el colibrí, l’aranya, el mico, l’astronauta o el còndor, declarats Patrimoni de la Humanitat, traçats fa tant de temps, al voltant del 550-650 d.C.

El còndor
Sobrevolar aquest terreny de suaus colines ocres i descobrir, a poc a poc, les magnífiques i precioses figures mil·lenàries, és una experiència que no et pots perdre. Però si ets com jo, que et mareges amb facilitat, no ho dubtis, pren-te una Biodramina i gaudeix d’aquest espectacle únic. Jo no ho vaig fer i ho vaig pagar.

Quan vam baixar de l’avioneta, em rodava el cap, però em vaig recuperar al Museo Arqueológico Antonini, el millor que pots visitar a Nazca, després dels geoglifs, amb ceràmiques magnífiques, aixovars funeraris, teles precioses... i, com no, cranis deformats.

Recipient cerimonial de ceràmica nazca
Abans de pujar al bus nocturn que ens duria a Arequipa, vaig abastir-me de Biodramina peruana per prendre en tots els viatges que faria pel país a partir de llavors. I molt bé que em va anar!


La bella i blanca Arequipa

Dia 16 vam arribar de matinada a la “ciutat blanca”. L’estampa d’Arequipa és preciosa, amb un centre històric amb edificis històrics fabulosos i una catedral imponent que presideix la plaça d’Armes. La ciutat està envoltada per tres volcans de cimes blanques: el Misti (en actiu), el Chachani i el Pichu Pichu.

Catedral d'Arequipa a la Plaça d'Armes
Arequipa és la segona ciutat més poblada del Perú (1.008.290 habitants), situada a 2.335 m. d’altitud i és la ciutat natal de l’escriptor Mario Vargas Llosa (a qui se li ha dedicat una biblioteca).

Tot i les amenaces i les múltiples destruccions que hi han originat els volcans, és un lloc tan encisador, net, tranquil i de bon clima, que t’hi quedaries a viure una temporada.


Convent de Santa Catalina: els colors d’una devoció silenciosa

Santa Catalina és el monestir més al·lucinant que mai he vist. Es tracta d’una ciutat construïda el 1579 per a les monges dominiques —hi van arribar a viure-hi 500— amb els seus apartaments privats, les seves criades (idò, què et pensaves!) i els edificis comuns. Açò fa que sigui una ciutat interior dins una ciutat, de 20.000 m².

Entrada al convent
El més polit són els edificis colors vius—vermellosos, blaus i grocs— amb carrerons, placetes i racons; els habitatges estan decorats amb mobles i utensilis de l’època, amb els patis plens de ramells, les estances, les cuines i els forns de pa. Els carrers tenen noms de ciutats espanyoles: Toledo, Córboba, Sevilla...

Carrerons i placetes del convent

Un dels claustres del convent


La bugaderia del convent
Dins el recinte hi ha diversos claustres, una bugaderia i l’església blanca, construïda amb pedra volcànica, com tota la ciutat blanca d’Arequipa. Actualment hi viuen unes 50 monges de clausura. També m’hi quedaria uns mesos, passejant pels carrerons, fent ioga i meditació. Ora et labora.

Pati d'una d'una casa d'una monja

Plaça amb font i l'església al darrere
Aquest indret em va fascinar, però la ciutat no et deixa de sorprendre’t, amb edificis magnífics, els més antics, decorats amb elements del barroc mestís arequipeny. Un estil que combina motius de l’art espanyol i de la tradició Inca.

Un exemple n'és el claustre de La Companyia:

L’església de Sant Francesc, d'un barroc sobri està enclavada en una plaça molt polida, a dues passes de la Biblioteca Mario Vargas Llosa:


Passejar pel centre històric d’Arequipa és trobar un monument darrere l’altre. A més dels molts edificis religiosos, les cases senyorials i palaus són magnífics:

Casa del Moral

Casa Tristán del Pozo

Arequipa em va enamorar, perquè té quelcom d’especial. Crec que sempre ocuparà un lloc especial en els records dels viatges que he fet.


Tampoc no et perdis els capítols anteriors: Un somni assolit, llargament esperat i Aventura al desert de la costa del Pacífic.